Meditatie

Meditatie – observeren van alles wat zich aandient

Over meditatie zijn al vele boeken geschreven en ook het internet staat er vol mee.

Waar meditatie in mijn ervaringen tot nu toe vooral om gaat, is dat je zo min mogelijk aandacht besteedt aan je gedachten en je richt op je lichaam en ademhaling. Gedachten zijn namelijk verzinsels van je brein. De truck is om tijdens meditatie je gedachten te laten varen: bijvoorbeeld door er naar te kijken zonder oordeel en ze te laten varen als ijsschotsen op een rivier. Meditatie biedt tevens een mogelijkheid dieper in jezelf af te dalen.

Een vorm die in het Boeddhisme veelal wordt toegepast is ‘Vipassana-meditatie’. ‘Vipassana Meditatie’ is een vorm van meditatie, gebaseerd op de vier grondbeginselen van Mindfulness. Vipassana’ betekent ‘inzicht’ en ‘dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Lees er meer over en mijn ervaringen in Bangkok in het boek ‘ALLEEN OP REIS‘.


Geleide meditatie – reis door je lichaam met je ademhaling

Een vorm van meditatie is een geleide meditatie: door een stem die spreekt in combinatie met bijvoorbeeld muziek kom je in een meer ontspannen toestand.
Onderstaand heb ik mijn eigen geproduceerde geleide meditatie-video weergegeven. Deze oefening is geïnspireerd op de tekst voor een helende meditatie van de Amerikaanse schrijver Pleasant L. DeSpain (schrijver van het boek ‘Vagabond Tales, A spiritual journey’) ondersteund door eigen gecomponeerde muziek. Door je op je ademhaling te richten en balans in je ademhaling te brengen, kom je vanzelf meer in evenwicht. Stress en angst verminderen en je ervaart weer rust en kalmte. Luister naar de stem en muziek, ervaar en heel je energiesysteem.

 

De reis van hoofd naar hart

Lees meer over meditatie in het boek

Het boek ‘ALLEEN OP REIS – van mijn hoofd naar mijn hart’ over min belevenissen tijdens een solo rondreis door Thailand heeft feitelijk zichzelf geschreven. Een reis die tot inzichten en blijvende verandering heeft geleid. 
Een verhaal over een zoektocht naar antwoorden op levensvragen, het groeiproces in ontwikkeling, uit je comfortzone gaan, vertrouwen op je gevoel en meegaan in ‘de flow’.

DISCLAIMER: ervaar je momenteel serieuze (psychische) problemen en/of stress: raadpleeg altijd een arts of deskundige voor dat je meditatie toepast