Loslaten en verlies

Het moeten omgaan met loslaten en verlies is in deze tijd, waar het Corona virus Covid-19 ons allemaal raakt, actueler dan ooit… Heb jij wel eens te maken gehad met loslaten, verlies en rouw?

Omgaan met verlies

Verlies kan vele vormen hebben: verlies van een dierbare, maar ook verlies van een baan, inkomen en structuur. Nu erg actueel: een (mogelijk) verlies van gezondheid (zie ook een eerdere blog). Helaas kan ik erover mee praten: in mijn geval gaat het over mijn vader. Ik heb hem vorig zomer los moeten laten en ik zit in de verwerking van dat grote verlies.

Als kind wil je in eerste instantie elke strohalm aangrijpen die er nog is, omdat je denkt dat er nog van alles is mogelijk is. Hij mag ons leven niet verlaten. Maar ergens leek het erop dat Pa al een besluit genomen had: mijn lot is duidelijk en ik leg me erbij neer. Mijn missie op deze aarde zit erop. Ik maak er nog een mooie periode van en probeer ondanks alles er nog van te genieten. 

Wat een prachtige en krachtige man was het ook. Hij was zelf onze steun en toeverlaat, tot de laatste dag.

Liefdevol losgelaten

Nu, op het moment dat ik dit opschrijf, is het net zeven maanden geleden dat hij is overleden, op die mooie zomerdag, eind augustus 2019.

Mijn vader die altijd veel voor mij betekend heeft, is er niet meer. Ik kan hem niet meer opbellen, geen biertje meer met hem drinken, niet meer praten over wat ons bezig houdt, lekker koken of muziek maken. We hebben hem liefdevol los moeten laten.

Ik ervaar gemis. Het leven is nooit meer wat het was. Uit het afgelopen bewogen jaar blijkt dan ook dat alles tijdelijk en betrekkelijk is. Elke dag is een kans om nieuwe dingen te ervaren.

Ondanks dat onze geest de neiging heeft om te blijven hangen in het verleden of de toekomst, is er eigenlijk alleen maar het NU. Terugdenkend aan het afscheid van mijn vader, kan ik alleen maar terugkijken op een verdrietige maar ook een mooie dag: de zon scheen en het was fantastisch weer: precies zoals hij het graag gewild had. Er waren tranen, maar er was ook muziek en een lach. Door in het NU te blijven heb ik de dag bewust kunnen meemaken en heeft het afscheid veel betekend in de verwerking.

Levenslessen en meditatie

Vorig jaar was voor mij en mijn familie een bewogen jaar met een heftige levensles, door het overlijden van mijn vader. Ik zit in de verwerking en ondertussen ‘rommelt’ het in de wereld: het Corona Virus Covid-19 raakt ons nu allemaal en kan worden gezien als een collectieve levensles. Wat ik heb geleerd door het afgelopen jaar, is dat, wat er ook nu gebeurt, het belangrijk is om zo veel mogelijk mee te gaan met de stroom van gebeurtenissen en daarbij in je kracht te blijven staan: uit te gaan van liefde en vertrouwen, in plaats van angst.

Meditatie (en dan vooral geleide meditatie) en veel lopen in de natuur heeft mij geholpen om rustig en bij mijn eigen kern te blijven. Door op die manier om te gaan met situaties blijf je veel dichter bij jezelf en kun je er beter mee omgaan. Klik op onderstaande videolink of soundcloud om te ervaren hoe het is om een geleide meditatie te ervaren. Door met deze meditatie te werken, zul je meer rust in je lichaam ervaren: stress en angst zullen verminderen. Lees meer over meditatie via deze link.

Geleide meditatie als middel om rustig te worden

De lyrics van ‘The Band’ geven mij altijd nog veel kracht, een tekst die mij eraan herinnert dat die kracht in de basis al in ons zit:

“We’re gonna plant the seed,
there ain’t nothing we need,
we found our own rainbow”

‘We found our own rainbow’

Ik wens iedereen alle kracht toe die in deze tijd te maken krijgt met loslaten en verlies!

In (een) volgende blog(s) zal ik hier nog verder op ingaan.

Herken je je hierin, wil je meer weten of er met mij over van gedachten wisselen?

Laat het me weten per mail/telefoon/facebookgroep
Wordt hier lid van de Facebookgroep

https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/

PS: Tot en met 1 juni is er een speciale actie waarbij er 50 % korting is op de verzendkosten (nu maar EUR 1,95), besteld via https://christiannijhof.nl/product/alleenopreis/