Loslaten, angsten en een betere wereld

Vertrouwen in plaats van angst

Ik betrapte mij er zelf op dat ik de laatste twee weken toch weer ben gaan nadenken over wat er momenteel allemaal gaande is in de wereld, wat dit inhoudt voor de toekomst en wat ik daar zelf in kan doen. Mijn gedachten gingen met mij aan de haal. Gelukkig werd ik mij hier op tijd bewust van en kon terugvallen op de ervaringen en inzichten die ik vorig jaar tijdens mijn backpacktrip heb opgedaan. Ik heb mogen ervaren dat het loslaten van controle tot de mooiste ervaringen kan leiden. Naast het loslaten van controle, is ook loslaten van angsten, of misschien beter gezegd, het doorléven van angsten ook iets wat mij en ook vele anderen soms parten speelt.

Is het niet zo, dat achter angsten de werkelijke verlangens schuilen?

Net zoals een depressie een beerput is van opgekropte gevoelens, waaronder een diep verlangen naar werkelijke vrijheid schuilgaat?

Laten zien wie je werkelijk bent? Waarom je hier op deze aarde bent?

Wie zijn wij? Wat is ons doel en waarom zijn we hier? Het verlangen dat je werkelijk vrij bent, niet ‘gekooid’ in een (door wie?) ‘gecreëerd’ systeem, dat niet wezenlijk gelukkig maakt en waarin je je moet aanpassen naar iemand die je niet bent? 

Wie ben ik? Wie zijn wij?

Dit zijn vragen die je jezelf gaat stellen als je je meer bewust wordt.

Bezit en materialistische zaken, zijn in mijn beleving, niet iets waar het werkelijk om draait.

Vervolgens betalen we, letterlijk, een hoge prijs om uiteindelijk continu te moeten c.q. proberen te voldoen, aan wat anderen willen. Want anders lig je uit het systeem en tel je niet echt mee.

Zoals ik tijdens mijn persoonlijke ontdekkingsreis en backpackreis door Thailand heb ervaren, zitten de antwoorden vooral ook in onszelf (lees hier meer over in de blog over coming out en ‘Wie zijn wij?’).

afbeelding van een wegwijzer van de weg van hoofd naar hart - van denken naar voelen
Wegwijzer voor de reis van hoofd naar hart

Leven vanuit je eigen kracht

In plaats van te leven vanuit angst en alleen maar te doen wat anderen van jouw verlangen, leven vanuit je eigen kracht en vertrouwen op jezelf. Is dat niet de bedoeling van het leven?

Meer vertrouwen op ons hart in plaats van alleen maar ons hoofd.

Als we bewust worden dat het mogelijk anders kan, is het belangrijk om bij onszelf die verandering te beginnen. Een betere wereld begint bij onszelf.

De wijze Indiase leider Mahatma Gandhi heeft hierover de volgende wijze woorden gezegd, vrij vertaald uit het Engels:

‘Als we onszelf zouden kunnen veranderen, zouden ook de tendensen in de wereld veranderen. Naarmate een mens zijn eigen aard verandert, verandert ook de houding van de wereld naar hem… We hoeven niet te wachten om te zien wat anderen doen.’
~~
‘If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him… We need not wait to see what others do.’

~Mahatma Gandhi~

Een verandering in de wereld om je heen, wordt pas zichtbaar als je eerst zelf verandert. We hoeven niet eerst op anderen te wachten!

‘Verbeteren van jouw wereld, begint toch echt bij jezelf.’

Lees er meer over in ‘Alleen op reis – van mijn hoofd naar mijn hart‘.

Kijk voor meer info op de facebookpagina https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/ en op: www.christiannijhof.nl