Hooggevoeligheid als kracht

hooggevoeligheid of hoogevoeligheid als kracht

Ja, je leest het goed: hooggevoeligheid als kracht! Een tijd geleden wilde ik deze blog al plaatsen, maar merkte dat ik wat onzeker was. Maar de krachtige volle maan van november heeft ervoor gezorgd dat ik meer open ben over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Want ook ik word wel eens gezien als hooggevoelig. Ja, ik heb hier wel eens mee geworsteld en soms nog. Roept dit herkenning op? Speelt dit ook bij jou? Gelukkig kan ik daar nu wel goed mee omgaan. Veel beter dan in het verleden. Ik durf zelfs te zeggen dat ik in mijn kracht sta en veel meer in een flow mijn leven leef.

Hooggevoelig zijn of hooggevoeligheid of hoogsensiviteit kan dus ook heel goed een kracht zijn. Dit naar aanleiding van een reactie op mijn boek ALLEEN OP REIS. ‘Dit boek houdt je een spiegel voor en geeft tegelijkertijd inzicht hoe het is om te leven met hooggevoeligheid’.

Ervaringen met hooggevoeligheid

De reactie was van een vrouw die veel herkende in het boek, naar aanleiding van ervaringen met haar man en zoon die beiden hooggevoelig zijn.

Ik heb zelf best wel moeite met het hanteren van labels, want ik houd er niet van om in een hokje gedrukt of gelabeld te worden (lees ook mijn blog over coming out). Toch is dat iets wat wij als mensen onbewust graag doen: we zijn op zoek naar verklaringen en proberen het een naam te geven. Het geeft rust als we denken te weten wat ergens de reden achter is, dus hebben we de neiging om te ‘labelen’ en te verklaren.

Maar het is goed om te constateren dat dit feitelijk plaatsvindt door ons denken: we denken er van alles over en als besluit: laten we het maar ‘labelen’.

Als ik kijk naar de kenmerken van hooggevoeligheid of hoogsensiviteit, valt mij op dat ik de neiging heb om te weten dat ik het ook ben. OK, ik betrap me erop dat ik mij enigszins diplomatiek uitdruk: ergens speelt toch mee: ‘Ooh, wat zullen mensen van mij denken als ik hierover schrijf??’. Mijn onzekere kant steekt even de kop op… Maar het lijkt mij goed om mij kwetsbaar op te stellen. Ik doe dit dan ook om anderen te helpen. Dat je er niet alleen voor staat als dit voor jou ook zo mocht voelen. 

Als je bijvoorbeeld mijn boek leest, zul je merken dat ik op bepaalde momenten details beschrijf, die voor het verhaal mogelijk minder relevant zijn. Maar aan de details kun je merken dat ik gevoeliger ben voor ‘externe’ invloeden dan wellicht een gemiddeld persoon. Bijvoorbeeld ik reageer erg sterk op prikkels, als ik bijvoorbeeld niet op tijd eet of drink: dan word ik chagrijnig. Ik ben mij bewust van deze prikkels, dus ik let daar op, om mijn energieniveau (en humeur haha 🙂 ) te bewaken.

Of dat het warm of koud is: ik ben er redelijk gevoelig voor, dus ik houd er rekening mee. Ook zie ik vaak heel veel details en komen allerlei indrukken versterkt bij mij binnen. Allemaal kenmerken van een hoogevoelig of hoogsensitief persoon. Dit kan soms best vermoeiend zijn als ik niet genoeg ‘geaard ben’ omdat ik dit allemaal moet verwerken. Daarom moet ik soms gas terugnemen om op te laden. Ook in mijn werk ben ik tegen mijn hooggevoeligheid aangelopen, omdat ik gewoonweg niet goed genoeg bij mezelf ben gebleven en mijn grenzen heb laten overschrijden. En wellicht heb ik soms keuzes gemaakt in mijn carrière die niet goed bij mij pasten maar wel heb gedaan om het anderen naar de zin te maken.

HSP – het label – ‘hoogsensitief persoon’

HSP’ers (nu excuses voor het label, maar praat wat makkelijker) nemen veel indrukken in zich op.

HSP’ers (hoogsensitieve of hooggevoelige personen) houden van controle (eigenlijk een tegenstelling met ‘go with the flow’). Weten vaak intuïtief en voelen dieper. In deze tijd, waar presteren en carrière maken de norm lijkt te zijn, is het voor een HSP’er lastig in het systeem te passen. 

Ook ik heb dat persoonlijk ervaren door in het verleden, maar ook soms nu nog, te hoge eisen aan mijzelf te (willen) stellen. Het daarbij willen voldoen aan eisen van anderen. Aardig gevonden willen worden. Het willen blijven meedraaien in het ‘systeem’, ten koste van mezelf. Door die hoge eisen (aan mijzelf), in combinatie met dat ik (overal aan) wilde voldoen, werkte ik jarenlang, te veel, te lang en te hard. Daarbij deed ik soms tevens dingen die tegen mijn gevoel in gingen. Ik was mijzelf niet meer. 

Langzamerhand kwam ik erachter dat ik iets aan het negeren was, dat steeds harder begon te roepen in mijzelf. Mijn gevoel! Of is het mijn ziel?Door het langere tijd negeren van je werkelijke gevoelens, loop je het risico op een burnout. Je voelt je ongelukkig, krijgt een ziekte of nog erger…

afbeelding van een wegwijzer van de weg van hoofd naar hart - van denken naar voelen
meer luisteren naar je gevoel is de sleutel

Van overleven naar leven

Ook tijdens mijn reis, zoals beschreven in het boek, ben ik veel mensen tegengekomen die het anders willen. Die tegen een burnout aanlopen en hun hart willen gaan volgen, zoals bijvoorbeeld een jonge vrouw die ik ontmoette op Khao San Road in Bangkok. Ze vertelde dat ze even helemaal klaar was in Nederland. Na het uitraken van haar relatie en een veeleisende baan die ze uiteindelijk had opgezegd, wilde ze op reis. Ze was van plan een paar maanden door Azië te reizen zonder enig plan. Zij is niet de eerste die mij een soortgelijk verhaal vertelt…

Ze vulde ook nog aan: zoveel mensen weten niet wat ze willen. Ik begrijp als geen ander wat ze bedoelt. Op steeds grotere schaal zoeken mensen naar verandering. Ze willen meer vrijheid en weer leven vanuit hun gevoel in plaats van hun verstand.

Net als ik springen ze ‘in het diepe’, vertrouwen meer op hun gevoel en kijken wat er op hun pad komt.

Healing en leven vanuit je eigen kracht

Hooggevoeligheid als kracht: door jouw kernkwaliteiten in te zetten en te vertrouwen op dat gevoel, kom je meer in je eigen kracht te staan. Door meer uit je hoofd te gaan en in je lichaam te zijn en goed te aarden, dicht bij je gevoel te zijn, kom je vanzelf meer in je kracht.

Wat mij enorm geholpen heeft om weer in mijn kracht te komen zijn energetische healing sessies bij een energetisch therapeut (hierover heb ik ook geschreven in het boek). Verdere oefeningen om jezelf te ondersteunen zijn bijvoorbeeld aardingsoefeningen (bijvoorbeeld visualiseren dat je een fysiek koord of verbinding met de aarde hebt waarmee je energie uit kunt wisselen). De ademhaling kan je bewust inzetten als instrument om rustig en krachtig in je eigen centrum te blijven. Meditatie kan tevens een nuttig instrument zijn. En natuurlijk healing met muziek (daarover binnenkort meer!)!

Als je vanuit je eigen kracht en goede gevoel besluiten neemt, kom je vanzelf meer in een flow en komen er dingen op je pad die veel beter bij jou passen.

Vertrouwen op jouw gevoel: wat uiteindelijk de betere raadgever blijkt te zijn dan je alsmaar ratelende verstand.

Herken jij jezelf ook dingen die ik boven beschrijf?

Loop jij er ook wel eens tegen aan dat je (krampachtig) controle wilt houden? Dat je niet werkelijk durft aan te geven wat je voelt? Dat je jezelf misschien wat op de achtergrond plaatst?

Voel je dat je wilt reageren? 

Ik hoor graag jouw ervaringen! Mail mij erover op info@christiannijhof.nl en ik zal altijd reageren!

Lees er meer over in ‘Alleen op reis – van mijn hoofd naar mijn hart‘.

Kijk voor meer info op de facebookpagina https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/ en op: www.christiannijhof.nl

PS: wat gaat de tijd snel! Precies een jaar geleden is het boek gelanceerd! Wordt vervolgd!