Een kijkje in de spiegel tijdens Corona tijd

Wat willen we nu echt?

Tijdens deze Corona tijd ga ik vaak wandelen. En zo zit ik in de natuur op een bankje te schrijven in mijn notitieboek. De vogels fluiten, de lucht is blauw, de zon schijnt en het uitzicht is heerlijk. Links van mij is er bos en er is uitzicht op drie bomen die het merendeel van hun blad verloren hebben. Van Corona is geen spoor te bekennen. Al snel schrijf ik twee pagina’s vol.

Als je in je proces van zelfontwikkeling zit (wat eigenlijk je hele leven hier op aarde is), merk je dat je soms behoefte hebt om ‘naar jezelf te kijken’. Je bewust worden van wat er allemaal is gebeurd, wat dat met je heeft gedaan en hoe je op situaties hebt gereageerd. Daarbij kun je je zelf ook vragen gaan stellen als ‘had ik anders kunnen of moeten reageren’, ‘ben ik goed (genoeg) voor mijzelf op gekomen’, ‘Ben ik tevreden over de afloop’ en ‘Wat doet dit met mij’? 

Eigenlijk bekijk je het van een afstand met een helicopter view en daarbij moet je in de spiegel durven kijken.

Ik zelf heb gemerkt dat het zinvol is om dingen op te schrijven om zo mijn hoofd leeg te maken. Tegelijkertijd ontstaan er ook inzichten.

Inzichten over mezelf en ook inzichten over hoe ik zaken in de toekomst eventueel anders aan kan pakken. Patronen herkennen. Laten we het ‘zelfreflectie’ noemen: een kijkje in de spiegel van jezelf. 

Interessant daarbij is dat ik heb ontdekt dat veel situaties die zich voordoen in je leven, een afspiegeling zijn van jezelf.

Een leuk boek hierover is overigens het boek ‘Handboek Spiegelogie’ van Willem de Ridder waarin hij een en ander logisch uit de doeken doet.

Zelfreflectie als continue leerproces voor jezelf. 

Gaandeweg ‘de rit’ zul je zien dat, hoe dichter je bij jezelf blijft in situaties, je steeds minder te reflecteren hebt over jezelf. Omdat het niet meer kaatst, maar resoneert: het voelt goed.

Collectief in de spiegel kijken

Ik vraag mij nu dan ook af? Leert de Corona crisis ons niet dat het hoog tijd is om dingen anders aan te pakken? Niemand wil dit toch echt? Willen wij ‘het nieuwe normaal’? Wat willen we nu echt?

Het is de hoogste tijd om collectief eens goed in de spiegel te kijken. 

Lees meer over onze veranderingen in de wereld in mijn boek.

Nog een fijne week gewenst!

Kijk voor meer info op de facebookpagina https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/ en op: www.christiannijhof.nl