De herfst als kans

Loslaten in de herfst

De herfst is begonnen!

Af en toe valt er een buitje, ik kijk naar buiten en zie de bladeren van de bomen vallen. Bladeren met prachtige verschillende kleurschakeringen: ondanks de pracht van deze kleuren laten de bomen hun bladeren vallen. Het is een mooie tijd om los te laten en naar binnen te keren.

Ik werd getriggerd door een bericht dat voorbij kwam: ‘De donkere dagen komen er weer aan, zie jij daar ook zo tegen op?’… 

Een enigszins negatieve benadering! We kunnen deze ‘donkere dagen’ namelijk ook gebruiken om te wandelen in het bos en dingen los gaan laten die er niet meer toe doen. Van de mogelijkheid gebruik maken om naar binnen te keren. Naar binnen keren in onszelf om erachter te komen wat er werkelijk toe doet. Hoe zie jij de herfst?


Loslaten van controle

Over loslaten gesproken, hier heb ik over geschreven in mijn boek.

‘Naast het loslaten van controle, is ook loslaten van angsten, of misschien beter gezegd, het doorléven van angsten ook iets wat mij en ook vele anderen soms parten speelt.

Is het niet zo, dat achter angsten de werkelijke verlangens schuilen?

Net zoals een depressie een beerput is van opgekropte gevoelens, waaronder een diep verlangen naar werkelijke vrijheid schuilgaat?

Laten zien wie je werkelijk bent? Waarom je hier op deze aarde bent? Wie zijn wij?

Wat is ons doel en waarom zijn we hier? 

Het verlangen dat je werkelijk vrij bent, niet ‘gekooid’ in een (door wie?) ‘gecreëerd’ systeem, dat niet wezenlijk gelukkig maakt en je je moet aanpassen naar iemand die je niet bent? 

Dit zijn vragen die je jezelf gaat stellen als je je meer bewust wordt.

Bezit en materialistische zaken zijn, in mijn beleving, niet iets waar het werkelijk om draait. Vervolgens betalen we, letterlijk, een hoge prijs om uiteindelijk continu te moeten c.q. proberen te voldoen, aan wat anderen willen. Want anders lig je uit het systeem en tel je niet echt mee. Als we bewust worden dat het mogelijk anders kan, is het belangrijk om bij onszelf die verandering te beginnen. Een betere wereld begint bij onszelf.’

Nu ik de bladeren weer zie vallen word ik me bewust dat ik in deze herfst weer dingen mag loslaten en vertrouwen op de stroom van het leven. ‘Go with the flow’: ofwel: meegaan met de stroom. Dit lijkt moeilijk, maar mogelijk is het makkelijker als je denkt.

Je kunt je als het ware met de stroom laten meevoeren. Dat je probeert minder te denken, want ‘je monkey mind’ zorgt wel voor een continue stroom aan gedachten. Meevoeren op je gevoel kost minder energie. Het vergt in het begin mogelijk alleen wel enige oefening.

Aarden en loslaten

Belangrijk is om daarbij verbinding houden met de aarde; het zogenaamde aarden en verbinding houden met de ademhaling. 

Het aarden kun je doen, door je te visualiseren dat je een verbinding maakt met de aarde door middel van een denkbeeldige wortel of kabel. Daarbij is het van belang dat je bewust bent van je ademhaling. Als er dingen zijn die je dwars zitten, kun je, terwijl je rustig en bewust ademhaalt en tot vier telt, loslaten: ‘1, 2, 3, 4: laat los’. Het wordt als het ware door de aarde opgenomen.

1…, 2…, 3…, 4… laat los!

Meditatie kan ook helpen om dingen los te laten en dichter bij jezelf te komen.

Als jij dit ook wilt ervaren kun je hierover meer lezen op de speciale pagina en een geleide meditatie  doen, door met je ademhaling door je lichaam te ‘reizen’.

meditatie – als middel om los te kunnen laten

Hoe ga jij om met de herfst en de dagen die nu steeds korter worden? Gebruik jij deze periode ook om dichter bij jezelf te komen? Zie jij de herfst als een kans om los te laten?

Ik ben benieuwd naar je ervaringen en voel je vooral vrij om te reageren! Ik ben erg benieuwd hoe jij dit ervaart! Laat het me weten onder deze blog of stuur een mail.

Hartelijke groet,

Christian