Coming out 2020

Wie ben jij?

‘Coming out dag’: een jaarlijks terugkomende speciale dag om aandacht te geven aan het openlijk er vooruit komen wat je seksuele identiteit is. Dit betekent als man dat je ervoor uit komt dat je op mannen valt en als vrouw op vrouwen, maar alles er tussen in is ook mogelijk… Er wordt inmiddels al gesproken over ‘coming out voor je genderidentiteit’…

Vorig jaar in deze periode zat ik peentjes te zweten voorafgaand aan mijn boeklancering van ALLEEN OP REIS omdat ik op voorhand dacht: ‘Wat zullen mensen wel niet van mij denken? Hij heeft een boek geschreven!? Over de reis van hoofd naar hart?? Over spiritualiteit?? En in het boek heeft hij ook wat geschreven over zijn coming out!? Wie denkt hij wel dat hij is: een schrijver? Hoe kan hij nou ineens een boek schrijven? En: ja hij valt toch ook op mannen?’… Kortom: mijn gedachten gingen even met mij aan de haal.

Het uitbrengen van mijn boek vorig jaar was ook een behoorlijk proces, net zoals een ‘coming out’ dat kan zijn.

Al heb ik niet zo veel met het fenomeen ‘coming out’. Want als je er goed over nadenkt is het absurd dat daar een dag voor in het leven moet worden geroepen, dat je mag zijn wie je bent. En dan vooral dat coming out is gekoppeld aan het gegeven dat je open mag zijn over je seksuele voorkeur…

Maar goed: als ervaringsdeskundige heb ik er in het verleden ook jaren mee heb rondgelopen dat ik mij anders voelde. Niet passend binnen het algemene plaatje man-vrouw – huisje boompje beestje. En vervolgens had ik mijn gevoelens jarenlang weggedrukt. 

Spiritualiteit en levensvragen

Zoals ook in mijn boek vermeld ga ik wellicht speciaal nog een boek schrijven over mijn proces van ‘uit de kast komen’ en alles wat hieraan voorafgegaan is. Want eigenlijk is het al vreemd, wanneer je er goed over nadenkt, dat je ‘uit de kast moet komen’. Uit de kast komen suggereert dan als het ware, dat je verantwoording moet afleggen omdat je anders bent, dan de standaard seksuele voorkeur. 

Het onderwerp homoseksualiteit en seksualiteit in zijn algemeenheid is, helaas nog steeds, een beladen onderwerp. Velen worstelen hier nog dagelijks mee. Het gaat voor nu te ver om daar verder op in te gaan, maar het kan anders c.q. beter!

Met betrekking tot zelfontwikkeling en spiritualiteit: ook dit zijn onderwerpen waar niet iedereen het zomaar over wil hebben. Dit zijn onderwerpen die voor veel mensen namelijk niet direct tastbaar zijn en veelal worden afgedaan als ‘zweverig’. Ook kan het beladen zijn omdat het met gevoel te maken heeft, mogelijk te dichtbij komt en volgens sommigen niet allemaal wetenschappelijk bewezen is. 

Is het trouwens van belang dat alles wetenschappelijk bewezen is? Misschien is het wel de bedoeling dat we onszelf vragen gaan stellen als: Wie ben ik, wat wil ik, waarom zijn we hier?

We hebben onszelf aangeleerd om zoveel mogelijk verstandelijk te beredeneren.

Omdat we in mijn optiek door onze omgeving, nieuws en media en bijvoorbeeld het onderwijssysteem zo geïnstrueerd zijn, dat we alles het beste zo verstandelijk mogelijk kunnen beredeneren en benaderen, zijn we in de loop der jaren onwillekeurig de connectie met ons ware gevoel kwijtgeraakt, in meer of mindere mate. 

Loop je op een gegeven moment tegen problemen aan en voel je (met de nadruk op: voelen!) dat er mogelijk ‘meer’ is, dan ga je vanzelf op onderzoek. 

Daarbij kom je er op een gegeven moment achter dat je eerst weer enige lagen van jezelf af moet ‘pellen’; vergelijkbaar met het afpellen van de schillen van een ui, die jou niet langer dienen, om weer dichter bij je kern te komen: oftewel ont-wikkelen! 

Je mag zijn wie je bent

In de basis gaat het erom dat je goed bent zoals je bent. 

Dit jaar is het volgens mij actueler dan ooit om onszelf levensvragen te gaan stellen, gezien alle bijzondere ontwikkelingen in de wereld. 

Wil je meer weten over hoe ik met mijn coming out en andere levensvragen ben omgegaan?

Lees er meer over in mijn boek.

Nog een fijne week gewenst!

Kijk voor meer info op de facebookpagina https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/ en op: www.christiannijhof.nl