Buiten je comfortzone

Daar begint het avontuur

Life starts at the end of your comfort zone

Comfortzone: wat is je comfortzone?
En vooral: waarom is het soms goed om uit die comfortzone te gaan?

Ga jij ook wel eens uit die comfortzone?
Ene Michael John Bobak heeft hier een mooie tegeltjes wijsheid van gemaakt:

All progress takes place outside your comfort zone

Voor mijzelf geldt dat ik de laatste tijd toch aardig uit mijn comfortzone ben geweest.
Alleen op reis gaan, daar een boek over schrijven en dat vervolgens ook nog uitbrengen en presenteren. Best spannend allemaal, dat wel. Maar het heeft me ook enorm veel gebracht en ik heb de nodige avonturen meegemaakt. Daarover heb ik ook geschreven in mijn boek, waaruit ik hieronder voor het gemak uit citeer:

‘De comfortzone: mogelijk te omschrijven als de ‘veilige’ thuisomgeving en activiteiten. Door die ‘comfortzone’ voor bepaalde tijd te verlaten en door het aangaan van nieuwe avonturen, heb ik gemerkt dat er diepere lagen in mijzelf zijn aangeraakt. Voor mij heeft het alleen reizen er toe geleidt dat ik als het ware in sneltreinvaart veel dichter bij mijn gevoel ben gekomen en mijzelf beter heb leren kennen. Daardoor zijn er als vanzelf weer nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Ze zeggen wel eens: ‘Life starts at the end of your comfortzone’.

Zelf ben ik erachter gekomen dat het niet altijd in grote stappen hoeft.

 Want zo zie ik het ook met stappen zetten uit mijn comfortzone: dit kan ook in kleine stappen! Elke stap is er één: de eerste stap is dan al gezet!

er zijn altijd weer nieuwe mogelijkheden…

Voor mij is in ieder geval ook duidelijk geworden, dat door alleen maar ‘thuis’ in je vertrouwde omgeving te blijven zitten, je niet altijd in staat bent om je leven van een afstandje te bekijken en de antwoorden te krijgen waar je naar op zoek bent. 

Thuis is in dit verband mogelijk te omschrijven als: ‘je comfortzone, het blijven hangen in oude patronen, in combinatie met wat je omgeving, je werk en overige verplichtingen van je verlangen’. Doordat ik op deze reis ben gegaan is het net alsof er veel dingen ‘geraakt’ zijn in mezelf. Ik ben dichter bij mijn gevoel gekomen en meer gaan openstaan voor alles wat de wereld te bieden heeft. Zonder de reis was ik daar mogelijk niet achter gekomen: het is alsof mijn ontwikkeling in een stroomversnelling is gekomen.

Op bepaalde momenten ben ik mezelf tegengekomen tijdens de reis, aangezien ik niet in mijn vertrouwde omgeving was en in aanraking ben gekomen met nieuwe (onbekende) situaties en andere mensen heb ontmoet, waar ik nog niet eerder mee te maken heb gehad. Maar door het avontuur gewoon aan te gaan, heb ik mijn vertrouwde comfortzone verlaten, mijn angsten overwonnen en patronen doorbroken.’

Wil je hierover meer weten en lezen?
Lees er meer over in het boek of kom naar één van de lezingen.


PS: het geven van interviews en lezingen over het boek is ook voor mij uit mijn comfortzone gaan: nog niet eerder gedaan!

Op vrijdag 14 februari is er een try-out lezing in het kader van Valentijnsdag met de de toepasselijke titel: ‘Durf jij vanuit je hart te leven? ‘. Aanmelden kan via: https://www.museumbussemakerhuis.nl/event/valentijnslezing-christian-nijhof/

Zondagmiddag 23 februari wordt ik geïnterviewd tijdens het Cultuurpodium in de Schouwburg Hengelo.

Op woensdag 26 februari houdt ik een presentatie over het reis en het boek in het kader van ‘Prikkels in de Cactus’ in Hengelo. 

Meer info volgt!