Alleen reizen om jezelf te ontdekken – deel 1

reizen om jezelf te ontdekken - ga uit je comfortzone en doorleef je angsten

Wat reizen met je kan doen

‘Ben je gaan reizen om jezelf te ontdekken?’ Dat was feitelijk één van de vragen die gesteld werd in een interview over mijn boek voor het online televisieprogramma ‘Mijn spirituele zoektocht‘. De vraag was waarom ik alleen op reis ben gegaan en of ik specifiek op reis gegaan ben gegaan om mezelf te ontdekken. 

Indirect was eigenlijk de vraag: helpt reizen om jezelf te ontdekken? Draagt reizen eraan bij om jezelf te ontdekken?

Dus ik vroeg mij dan ook af: helpt reizen om jezelf te ontdekken? Ben ik alleen op reis gegaan om mezelf te ontdekken? Heeft reizen mij geholpen om meer over mezelf te ontdekken?

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat reizen om jezelf te ontdekken, mij enorm veel gebracht heeft!

Denk jij er wel eens over om te gaan reizen om jezelf te ontdekken?

Helaas is het momenteel in deze bijzondere periode niet zo vanzelfsprekend om te reizen. Daarom leek het mij goed om nog eens wat te schrijven over reizen om jezelf te ontdekken.

Uit je comfortzone gaan

Door te gaan reizen ontdek je aspecten van jezelf waar je alleen achter komt als je uit je comfortzone gaat. Ervaren door te doen. Als je alleen op reis te gaat word je uitgedaagd om alleen met jezelf op pad te gaan. Je wordt letterlijk met jezelf geconfronteerd en je zult (nog meer) op jezelf moeten vertrouwen, want er is geen metgezel die je ondersteunt. 

Reizen is dus een ideale methode om uit je comfortzone te gaan. Vooral als je alleen op reis gaat, zul je merken dat dit ontzettend veel in beweging zet in jezelf. Je leert op een heel andere manier dan je gewend bent, nog meer te vertrouwen op jezelf. Door te reizen kom je in andere omgevingen, kom je in aanraking met andere culturen, andere gebruiken en ontmoet je nieuwe en andere mensen. Door te reizen moet je automatisch uit je vertrouwde comfortzone en word je als het ware gedwongen om stappen te zetten die je anders niet had gezet. Je gaat de wereld in een ander perspectief zien. Je blik wordt letterlijk verruimd.

Go with the flow

Door het reizen kom je in een heel andere flow. Vooral als je wat langer gaat reizen merk je dat je steeds relaxter wordt in je manier van reizen en durf je steeds meer te vertrouwen op dat wat komt. Als vanzelf kom je in een flow als je de control-freak in jezelf durft los te laten.

Je hoort ook wel eens van mensen een kritisch tegengeluid: waarom zou je gaan reizen om jezelf te ontdekken, want je neemt jezelf overal mee naar toe?

In zekere zin klopt dat natuurlijk wel. Ik noem maar wat: als je thuis het moeilijk vindt om bijvoorbeeld op een drukke snelweg te rijden, dan zul je dit op reis ook moeilijk vinden. Maar het kan best zijn dat omdat je op reis bent, je het ineens toch aandurft of zelfs gedwongen wordt uit je comfortzone te gaan. Doordat je niet in je vertrouwde omgeving bent en je veel vrijheid ervaart, kom je soms tot verassende inzichten.

Reizen en jezelf ontwikkelen

reizen om jezelf te ontdekken-op het meer van Khao Sok
Reizen om jezelf te ontdekken – parallel met de Reis van de Held

Op een gegeven moment tijdens de reis krijg ik op het meer van Khao Sok een belangrijk inzicht. De Amerikaanse schrijver Pleasant deSpain, schrijver van het boek ‘Vagabond Tales, in search of Light and Life’ die ik in Chiang Mai heb ontmoet, reikt mij deze aan.

Ik neem je even mee op reis!

Het is een warme tropische dag en ik zit met een groep toeristen op een boot, midden op het meer van Khao Sok in het zuiden van Thailand. We mogen kiezen: meedoen aan een trekking in ‘de Grot’ of kajakken op het meer. In de grot zijn een aantal plaatsen waar het water tot ruim boven je middel staat. Er zitten vast ook vleermuizen, spinnen en andere enge beesten, bedenk ik mij. Ik merk dat ik niet veel zin heb om met zo’n grote groep mensen de grot in te gaan. Liever blijf ik buiten op het water, in de openlucht genieten van de zon die volop schijnt…

Waarom heb ik ‘angst voor de grot’? Ik denk terug aan een uitspraak van de Amerikaanse schrijver die ik in Chiang Mai heb ontmoet en zie een parallel: ‘The cave you fear to enter, holds the treasure you seek’.   

Net zoals de gids voor het begin van de boottocht in Khao Sok zei: ‘De grot is prachtig vanbinnen!’. 

Reis van de held

‘The cave you fear to enter, holds the treasure you seek’.   
-Dr. Joseph Campbell-

Deze quote en tevens levenswijsheid is van Dr. Joseph Campbell, een bekende Amerikaanse literatuurwetenschapper.

Joseph Campbell heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar oude mythen, sprookjes en andere verhalen. Daarbij ontdekte hij dat één thema telkens terug komt, wat hij treffend heeft omschreven als ‘De Reis van de Held’.

De Reis van de Held wordt ook genoemd ‘The Hero’s Journey’, ‘De Heldenreis’, ‘Het Pad’ of ‘Het Avontuur’. De Reis van de Held staat symbool voor onze eigen persoonlijke en spirituele zoektocht naar een zinvol leven. Campbell ontdekte dat eigenlijk ieders levensverhaal een parallel heeft. Cruciaal daarbij is of je luistert naar die stem in jezelf. Vooral als je merkt dat je vastloopt in je leven en je een verandering wilt. Dan zul je merken dat er een stem steeds harder gaat roepen, die roept om verandering. Een roep om verandering en avontuur. Vervolgens zul je zien dat door het avontuur aan te gaan en door je angsten heen te gaan je steeds meer flow zult ervaren. Ook verschijnen er mensen op je pad die je helpen en verrassende inzichten geven. In feite ben je je eigen held tijdens de reis van het leven.

Over de reis die ik gemaakt heb en wat dat met mij heeft gedaan, wil ik graag mijn ervaringen delen. Inspireren om die stappen te zetten om te ontdekken dat er een leven is dat bij je past. Lees er meer over in ‘Alleen op reis – van mijn hoofd naar mijn hart‘. Want er heeft het nodige gespeeld voordat ik het aandurfde om alleen te gaan reizen. Mijn conclusie is dat reizen daar in mijn geval in belangrijke mate aan heeft bijgedragen. Maar zoals ik in het boek beschrijf is het belangrijk, om jezelf echt te vinden, dat je vooral in jezelf moet gaan ‘reizen’. Want uiteindelijk neem je jezelf overal mee naartoe. In jezelf zitten de antwoorden. Wordt vervolgd!

Voel je dat je wilt reageren? 

Ik hoor graag jouw ervaringen! Mail mij erover op info@christiannijhof.nl en ik zal altijd reageren!

Binnenkort zal ik hier meer over gaan schrijven! Wordt vervolgd.

Storytelling as a way of life

Kijk voor meer info op de facebookpagina https://www.facebook.com/vanmijnhoofdnaarmijnhart/ en op: www.christiannijhof.nl